Door Max Ferwerda op 18 februari 2019

Bent u gezekerd?

Wat krijgen we nou, denkt u wellicht. Een column over bergbeklimmen of abseilen bij de PvdA. Nou, dat niet, maar het thema is wel “zekeren”. Die term uit sporten waarbij je extra gezekerd moet zijn omdat er risico aan zit, is ook van toepassing op het leven. Het leven is immers risicovol. En daar speelt de commercie op in. U kunt zich tegen de gekste dingen verzekeren, tegen de gekste premies. En als je dat kan betalen, dan is dat fijn, dat geeft rust, dat geeft minder zorgen. Maar tegelijk is dat natuurlijk raar. Juist de mensen die het wat minder hebben, lopen het meest risico, maar kunnen het verzekeren niet betalen.

Maar gelukkig, daar kan overheid bijspringen. En dat doet ze ook. Met een zorgverzekering, waarvan de kosten beheersbaar blijven met een zorgtoeslag, met een huurwet die ook weer compensatie bevat met huurtoeslag. En nog een heleboel andere regelingen. Zo veel dat mensen vaak door het bos de bomen niet meer zien. En dat zorgt er voor dat die zelfde overheid dat bos ook wel wat wil uitdunnen. Maar hier is dat de vraag of dat handig is. Want zekerheid bieden is vaak maatwerk. Een algemene belastingverlaging, betaald met afschaffen van regelingen klinkt wel goed, maar raakt vaak de verkeerde mensen. Net als boetes omdat je iets vergeten bet te melden of aan te vragen. Ook daar raak je juist de mensen die het wat moeilijker hebben. Dus geen boete om de boete, maar alleen als er echt schade is of aantoonbaar fraude. En vooral duidelijkheid over de bomen in het bos.

2 jaar terug bracht de PvdA een flyer uit, met daarin 10 regelingen. Bijvoorbeeld de zorgverzekering voor minima via de Gemeente, de eenmalige bijdrage schoolkosten, de kwijtschelding belastingen, enzovoort, enzovoort. Allemaal regelingen om je wat zekerder te voelen. Maar we zijn 2 jaar verder en dus gaan we binnenkort de regelingen in Harderwijk weer eens tegen het licht houden. Best een klus, want, zoals gezegd, het is een bos met veel bomen. Maar dat geeft niet. We gaan het uitzoeken en publiceren op onze site. Geen computer of geen internet laat het ons weten, dan sturen we u een afdruk of geven een persoonlijk advies. Bijvoorbeeld dat er een computerregeling is voor scholieren. Zeker weten!

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is gepensioneerd na 6 jaar bij defensie en 38 jaar bij NS gewerkt te hebben. Maar stilzitten is er niet bij, want samen met echtgenote Irene bestiert Max een Bed&Breakfast in Hierden. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief in de kantine van VVOG, runt hij met dochter Ilse een paardenpension, en werkt hij

Meer over Max Ferwerda