Door Laurens de Kleine op 17 juni 2019

De terugkeer van de Sociaal Democratie

Lodewijk Asscher schrijft het in zijn boek (Opstaan in het Lloyd Hotel) na de nederlaag bij de laatste 2e kamerverkiezingen: ‘Aan de ene kant de diepe teleurstelling dat we zo weinig kiezers hebben kunnen overtuigen. Aan de andere kant het gevoel dat er juist na zo’n nederlaag ruimte ontstaat om op zoek te gaan wat je uiteindelijk drijft. Het gevoel dat je weer kunt opstaan en verdergaan’. Van 38 Kamerzetels naar 9. Een dreun van jewelste.

Ik werkte bij het Partijbureau als interim projectleider Ledendemocratie en heb de uitslagenavond in Amsterdam meegemaakt. Nog niet eerder zo’n dramatische avond gehad en ook door mijn hele lijf gevoeld. Maar zoals Lodewijk zegt: Opstaan en verdergaan. Woorden die me zijn bijgebleven in het besef dat de sociaal democratie er toe doet in ons land, Europa en de wereld. Het kan niet zo zijn dat een partij die solidariteit, gelijkwaardigheid en de zorg voor kwetsbare mensen hoog in het vaandel heeft staan, zou verdwijnen aan de randen van onze democratie.

Opstaan en verdergaan, hoe lastig dat ook is om de straat op te gaan en mensen aan te spreken en te vragen wat ze beweegt en waar de twijfels voor de toekomst zitten. ‘O, u bent van de Partij van de Arbeid? Dan loop ik maar door’. Het doet pijn als je zo begaan bent met de idealen van de sociaal democratie en de Partij waar ik al sinds mijn 18e lid van ben om zo afgestraft te worden en mensen aan het twijfelen te hebben gebracht. Er is over die nederlaag bij de 2e Kamerverkiezingen al genoeg gezegd en geanalyseerd. De kunst is om ‘Op te staan en verder te gaan’.

En dat doen we dan ook. We zitten weer in de lift. De peilingen geven een gestage groei weer. De verkiezingen voor de Provinciale Staten en zeker de Europese verkiezingen hebben gezorgd voor vertrouwen en geloof in beter. Gelukkig zijn kiezers niet gek of dom. We zien een grote versplintering op met name de rechterkant van de politiek. Forum voor Democratie is even een hype geweest en heeft gezorgd voor een signaal naar het kabinet, maar ook voor onze partij. De PVV loopt leeg naar het Forum en dat zegt genoeg aan welke kant deze betrekkelijk nieuwe partij staat. Verder geen woorden aan vuil maken, maar wij sociaal democraten moeten opstaan en verder gaan.

Zorg voor kwetsbare mensen, gelijkwaardigheid en solidariteit. Het zijn items om de strijd voort te zetten die we al sinds de oprichting van de sociaal democratie in ons land aan het voeren zijn. Geloof in de idealen en vertrouwen in waar we naar toe willen zijn weer terug. Franske Timmermans heeft laten zien dat het ook in Europa werkt.

En in Harderwijk? Ja zeker ook in Harderwijk staan wij op en gaan we verder. Ook in onze stad is er nog veel om voor te strijden. Nog steeds zijn er te veel kinderen die in armoede opgroeien, zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning niet teruggelopen (wat de coalitie in onze stad wel heeft beloofd) maar juist gestegen. Ons verhaal voor de stad is een goed verhaal en dat blijven we uitventen. De PvdA in de Harderwijkse gemeenteraad is met 2 zetels geen grote speler, maar we blijven knokken voor een mooier en socialer Harderwijk. Want een stad die bijna 4 miljoen op de begroting overhoudt, doet iets niet goed. Ik heb liever geen geld over op de begroting als we armoede en wachtlijsten maar zichtbaar hebben teruggebracht. Over 33 maanden zijn het alweer gemeenteraadsverkiezingen en zullen we laten zien dat de PvdA in Harderwijk ertoe doet!

Laurens de Kleine

Laurens de Kleine

Laurens de Kleine is geboren in Ermelo, 38 jaar samen met Henriette en heeft samen met haar twee 2 kinderen. Matthijs, een 24-jarige student Economische Geografie aan de Universiteit van Utrecht en Robin, een 21-jarige student Social Studies aan de Hogeschool van Utrecht. Laurens heeft in Driebergen zijn opleiding gevolgd aan Hogeschool (voorheen Sociale Academie)

Meer over Laurens de Kleine