Harderwijk wil vooroplopen met kostendelersnorm

Door Wilco Bos op 18 februari 2022

Harderwijk wil vooruitlopen op landelijke wetgeving over de kostendelersnorm als het gaat om inwonende kinderen tot 27 jaar. Dat is één van de uitkomsten van het interpellatiedebat over dit onderwerp. De fracties van PvdA en D66 hadden dit debat aangevraagd, omdat het College in hun ogen te weinig doet aan de uitvoering van eerdere moties over dit onderwerp en te weinig informatie over de uitvoering deelde met de raad.

Namens de beide fracties voelde PvdA fractievoorzitter Wilco Bos het College uitgebreid aan de tand over het gebrek aan informatie, het te strikt toepassen van de wet en de lokale situatie in Harderwijk. Opmerkelijk in het debat was dat het College aangaf geen schrijnende situaties te kennen in Harderwijk als het gaat om de kostendelersnorm. Wilco Bos: “Wij kennen deze situaties wel degelijk uit ons zorgnetwerk. Het College roept nu deze mensen op zich vooral te melden bij MeerInzicht, en we hopen dat de organisatie hier ook serieus naar kijkt. Dus als inwoners zich hierin herkennen, neem contact op met MeerInzicht!”

De kostendelersnorm betekent dat als u samenwoont met meer volwassenen, de gemeente uw bijstandsuitkering daarop aanpast. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. In Rotterdam is inmiddels een proef aan de gang om alle jongeren tot 27 uit te zonderen van de kostendelersnorm, en ook Groningen en Tilburg kennen soortgelijk beleid. De fracties van PvdA en D66 vroegen daarom om ook in Harderwijk minder strikt te zijn, en voorop te gaan lopen.

Het College bleek uiteindelijk wel bereid om te bewegen bij het opleggen van de kostendelersnorm en gaat de komende weken kijken hoe Harderwijk vooruit kan lopen op landelijke wetgeving. In het landelijk coalitieakkoord is namelijk afgesproken om de kostendelersnorm niet meer op te leggen bij inwonende kinderen tot 27 jaar, maar dit is nog niet wettelijk geregeld. Het College gaat nu, in antwoord op een motie van PvdA en D66, kijken hoe dit in Harderwijk al wel ingevoerd kan worden.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos

Waar ben je naar op zoek?