Het nieuwe afvalbeleid: niet uit te leggen.

Door Wilco Bos op 29 november 2021

Deze maand heeft de gemeenteraad in Harderwijk een bijzondere keuze gemaakt. Vanaf 1 januari betalen de inwoners in Harderwijk voor het aantal keer dat ze hun afvalbak aan de weg zetten, of in het geval van appartementen voor het aantal keer dat ze de gezamenlijke container gebruiken. En dat is heel bijzonder.

Maar waarom is dat eigenlijk zo raar? Het is toch prima als we met zijn allen minder afval gaan produceren en afval beter scheiden? In Harderwijk wordt namelijk behoorlijk veel restafval per inwoner geproduceerd. Ja, dat klopt. Maar we kennen in Harderwijk ook nascheiding. Dat betekent dat inwoners niet de keuze hebben om bijvoorbeeld hun plastic los in te leveren. En daarom zullen grotere huishoudens nog steeds elke 2 weken hun container aan de straat moeten zetten. En daarmee gaan ze bijna honderd euro meer betalen dan nu. En ja, dat is bijzonder. We kiezen nu eigenlijk voor een betaalsysteem wat niet past bij hoe we het afval inzamelen.

En er is nog meer aan de hand. Ondanks dat de gemeenteraad al 5 jaar aandringt op de plaatsing van GFT containers bij appartementen, is dit nog steeds niet gelukt. Het College hoopt dat dit in april klaar is, maar tot die tijd kunnen inwoners niet eens beter scheiden. Maar betalen al wel vast. Over compensatie wordt nog nagedacht…

De gemeenteraad had ook gevraagd aan het College om eerst een proefperiode in te stellen. Ook dat is niet gebeurd. We gaan in januari gewoon direct over op het nieuwe systeem. CDA, Harderwijk Anders en de PvdA hebben vorige week nog geprobeerd om dat uit te stellen totdat de fouten uit het systeem zijn gehaald, maar daar wilden de andere partijen niet aan. We gaan dus per 1 januari over, of het nu werkt of niet. En dan zitten we dus met een afvalsysteem wat nog niet klaar is, en eigenlijk ook niet uit te leggen is.

Wat de PvdA betreft is het tijd om even pas op de plaats te maken. Zodat we het afvalsysteem in één keer goed kunnen regelen. Een afvalsysteem wat duurzaamheid bevordert, en eerlijke en goed uitlegbare tarieven heeft. En desnoods regelen we dat na de verkiezingen van 16 maart.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos

Waar ben je naar op zoek?