20 september 2014

Het Rode Café: Windmolens of niet?

“Windmolens splijten raad Harderwijk”, zo luidde de krantenkoppen in februari. Voor en tegenstanders hadden in de gemeenteraad een stevig debat gevoerd, zonder eenduidige uitkomst. Om deze discussie verder uit te diepen, verzorgt de PvdA Harderwijk-Nunspeet op 29 september een Rood Café, met als thema: “Windmolens op de Noordwest-Veluwe of is er een alternatief”.

Dit voorjaar heeft de provincie aangegeven dat ze ook delen van de Noord-West Veluwe gaat aanwijzen voor het plaatsen van windmolens. Gemeenten werden daarbij uitgenodigd om hun mening te geven en locaties aan te dragen. In Harderwijk werd positief kritisch gereageerd en werden een drietal potentiële plaatsen onder voorwaarden geschikt bevonden. In grote tegenstelling met buurgemeente Ermelo, die aangaf zich met hand en tand te zullen verzetten. En eigenlijk is dit verschil van mening ook in de bevolking aanwezig. Je bent duidelijk voor of je bent duidelijk tegen. Ieder met de eigen, valide argumenten. Dat is een mooie voedingsbodem voor een pittige discussie.

Om 20:00 uur zal de discussie losbarsten in de Harderwijkse bibliotheek, onder leiding van raasdslid en oud-wethouder Laurens de Kleine. PvdA Tweede Kamerlid Jan Vos zal tijdens de discussie de degens kruisen met CDA-statenlid Kees van Baak. Rob Rietveld, de directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines en Dirk Jan Mathijsse, adviseur Raedthuys Windenergie maken het discussiepanel compleet. Natuurlijk is er alle gelegenheid voor de aanwezigen om zich in de discussie te mengen.

De afdeling Harderwijk-Nunspeet organiseert 4 á 5 keer per jaar het Rode Café. Daarbij wordt een actueel thema in een café-achtige sfeer besproken. Het Rode Café organiseren we in de Bibliotheek in Harderwijk, die naast uiteraard veel boeken en media ook een gezellig café gedeelte heeft. Die avonden kennen een gemengde opkomst van partijleden uit de regio, maar ook bezoekers die belangstelling hebben voor het onderwerp van de avond. We schuwen het tegengeluid zeker niet. Het zijn avonden met korte inleidingen, veel discussie met de bezoekers en dat alles onder het genot van een hapje en een drankje.