Door Max Ferwerda op 29 november 2019

Hoofd- en bijzaken?

Abraham Maslov bedacht lang geleden zijn de Piramide van Maslov. Kern is dat een mens meerdere behoeften heeft en dat die afhankelijk van elkaar zijn. Het fundament is je gezondheid en pas als dat in orde is worden andere behoeften belangrijk. Een voorbeeld helpt: als je doodziek in bed ligt, dan is de vraag of je volgende week je verjaardag op zaterdag of zondag viert niet zo heel belangrijk. Maar als je bent opgeknapt, dan kan dat zo maar een kopzorg worden. En als je van 50 euro per week moet leven, dan zal een theater in het Waterfront je ook worst zijn. Vast herkenbaar en iedereen heeft voorbeelden.

Nu ik enige tijd fractievertegenwoordiger ben en in 2 commissies mag meepraten over het Harderwijkse beleid, merk ik dat ook de politiek een Maslov Piramide kent. We moeten als volksvertegenwoordigers primair op de belangrijkste levensvoorwaarden letten. Goede gezondheidszorg en de bereikbaarheid daarvan, een fatsoenlijk inkomen en een dak boven je hoofd. Tenminste, dat zijn de hoofddoelen als je sociaal-democraat bent. En dat is nog niet zo makkelijk, want de bewoners van de stad kijken naar ons vanuit hun eigen situatie.

Dus als je al 6 jaar wacht op een betaalbare woning dan denk je, “wat zitten jullie nou te emmeren over een beetje hondengeblaf” Maar als je midden in het bos woont en dagelijks last van geblaf hebt, dan denk je juist aan een andere woning. En als je van 50 euro per week moet rondkomen, dan denk je “hoezo schuilstallen en paardenbakken, ik kan niet eens de kat fatsoenlijk te eten geven”. Maar als je paard in de wei staat, dan ben je blij dat je een schuilstal mag bouwen.

En zo heeft iedereen zijn eigen plaats in de Piramide en kijkt die op dat niveau en een beetje naar boven. Want een stapje hoger, dat wil bijna iedereen. Maar de kunst als PvdA vertegenwoordiger is naar de beneden te kijken en daar je eerste prioriteit leggen. Of zelf aan de slag, zoals het beleefhuis opzetten en er sessies in organiseren of voedselpakketten inzamelen bij de supermarkt. Of steeds weer je punt maken in de raad en de commissies. Nog best lastig, zo’n piramidespel. En als u denkt “Beleefhuis” ga dan naar de site van Uwoon of de PvdA of volg deze facebooklink. Want wegens succes verlengt tot 24 december!

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is gepensioneerd na 6 jaar bij defensie en 38 jaar bij NS gewerkt te hebben. Maar stilzitten is er niet bij, want samen met echtgenote Irene bestiert Max een Bed&Breakfast in Hierden. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief in de kantine van VVOG, runt hij met dochter Ilse een paardenpension, en werkt hij

Meer over Max Ferwerda