Door Max Ferwerda op 14 november 2017

Koopmaandag

Bent u wel eens op maandagochtend om een uur of 10 naar de Binnenstad van Harderwijk geweest. De winkels zijn open, maar klanten zie je niet lopen. Nou ja een enkeling. Niet gek natuurlijk, want we zijn aan het werk of naar school of we liggen nog bij te komen van het weekend. Maar de winkels zijn open. De winkeliers zijn wel uitgerust, want gisteren waren ze dicht. Wat ons brengt op de vraag of u op zondagmiddag wel eens door de Binnenstad van Harderwijk gelopen? De winkels zijn dicht, maar de cafés en restaurants zijn open. Daar is het ook gezellig druk. Maar om er te komen, zeker als je naar de markt gaat, moet je door verlaten winkelstraten.

Wat is nou de moraal van dit verhaal. De openingstijden van voorzieningen zouden moeten aansluiten op de vraagmomenten. En dat is niet per se de zondag, waar de hele discussie nu om lijkt te draaien, dat zijn de delen van de week waarop de kans het grootst is dat je ook bezoekers krijgt. Dat is dus niet logischerwijs van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17. Sterker nog, dat is helemaal niet logisch, want dat zijn de kantooruren en de schooluren. Als je dus kijkt naar de logica, dan krijg je een heel ander beeld. Dan zou het iedere werkdag koopavond moeten zijn. En op zaterdagavond wellicht ook wel, maar waarschijnlijk weer niet op zondagavond, want dan zitten we bord op schoot. Of wellicht toch, want hoeveel mensen doen dat echt nog.

Eigenlijk heb ik geen idee, maar er achter komen is niet heel moeilijk. Gewoon kijken hoeveel er op ieder deel van de dag bij de webshops wordt besteld, dan krijg je al een aardig beeld. En dan voorspel ik toch dat de gemiddelde winkel ’s ochtends niet meer open is, dat van 13 tot 21 de standaard wordt, met natuurlijk een slimme zaterdag en de zondagmiddag. Maar hangt wel af van je branche. De bakker moet wellicht wel om 6 uur ’s ochtends al open, terwijl voor de slager 4 uur ’s middags weer logischer lijkt.

Maar dat is toch een liberaal verhaal, denkt u wellicht. Zeker, maar wat is er mis mee, want het is ook een sociaal verhaal. Natuurlijk moeten winkeliers en hun personeel nu op andere tijden werken en natuurlijk is dat niet fijn. Maar je hebt wat te doen. Kwaliteit van het werk is ook essentieel en uren lang in een schoenenwinkel tevergeefs op klanten wachten lijkt me een kwelling. En als het drukker in de winkels wordt, dan neemt de hoeveelheid werk toe en dat is ook fijn. Gewoon meer werk dicht bij de woonomgeving. Kortom, afschaffen die winkelsluitingswet en natuurlijk de koopmaandag.

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is fractievertegenwoordiger in de PvdA-fractie en doet samen met Laurens de Kleine de commissie Ruimte. Daarnaast is hij penningmeester van de PvdA Harderwijk en Nunspeet en hij was eerder secretaris van de PvdA Harderwijk en PvdA Veluwe. Ook was hij secretaris van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs, cursusleider bij de Vereniging Openbaar Onderwijs, penningmeester

Meer over Max Ferwerda