Door Paul Hoogland op 19 maart 2019

Laat je stem horen!

Het drama van gisteren in Utrecht, wat de motieven ook zijn, laat zien hoe fragiel onze democratie is. De samenleving wordt direct ontwricht. Mensen om mij heen en ikzelf volgden de hele dag het nieuws. De meeste politieke partijen staakten hun campagne en de mensen die staakten gingen weer aan het werk. Na het drama van gisteren wil ik het nu niet hebben over wel of geen betaalbare huizen voor iedereen of investeren in wegen of openbaar vervoer. Ik wil het hebben over gelijke kansen voor iedereen, ofwel het stemrecht, of moet ik zeggen stemplicht. Juist in een samenleving waar er grote verdeeldheid is over waar we wel of niet in moeten investeren, of waar wel of geen solidariteit betracht moet worden. Met het uitbrengen van je stem bepaal je mee in wat voor samenleving je wilt leven.

De afgelopen weken ben ik vaak op straat flyers wezen uitdelen waarbij ik opvallend vaak het antwoord “nee” kreeg op de vraag: “gaat u ook stemmen op 20 maart?”. Als ik dan doorvroeg kreeg ik steevast het antwoord dat het toch geen zin had, “er wordt toch niet geluisterd”. Veel jongeren antwoorden dat ze geen interesse hebben in politiek. Verkiezingen zijn echter hét moment om je stem te laten horen. Letterlijk. Democratie komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Democratie betekent dus ‘het volk regeert’. Iedere stem is evenveel waard. Of je nu jong of oud bent. Of je nu arm of rijk bent en of je nu autochtoon bent of een niet-westerse migratieachtergrond. De democratie bepaalt op de meest eerlijke manier (zonder onderscheid te maken) hoe de meerderheid vindt hoe Nederland eruit moet zien en hoe we met elkaar moeten samenleven. En dus niet door mensen tegen elkaar op te zetten, of elkaar angst aan te jagen of elkaar monddood te maken. ‘De pen is machtiger dan het zwaard’ zei toneelschrijver Edward Bulwer-Lytton in de negentiende eeuw. Ik zou willen zeggen: ‘Jouw stem is machtiger dan het zwaard’. Daarom: Ga morgen op 20 maart stemmen, en laat je stem horen!

Paul Hoogland

Paul Hoogland

Paul is 54 jaar en woont al bijna heel zijn leven in Harderwijk. Met zijn partner heeft hij drie inmiddels volwassen kinderen. In het verleden heeft Paul als plaatsvervangend directeur op het partijbureau van de PvdA gewerkt en was hij als regionaal voorzitter en voorzitter van de afdeling Harderwijk een zeer actief lid. In het

Meer over Paul Hoogland