Door Wilco Bos op 25 januari 2020

Meer dan politiek

Linkse wegkijker! Islamknuffelaar! Rechtse fascist!

Ik weet niet hoeveel u op social media zit, maar dit soort termen kom ik dagelijks tegen. En niet weinig. En dit zijn dan ook nog niet eens de heftigste termen. Op twitter, maar ook steeds meer op facebook zie ik veel politieke discussies langskomen. En daar worden inhoudelijke opmerkingen, of ze nu positief of negatief zijn, al snel overvleugeld door dit soort termen. Het gaat niet meer om de boodschap, maar om de boodschapper.

En niet alleen politici worden op deze manier aangepakt, maar ook de mensen die het wagen om op hen te reageren. Hun commentaar wordt gereduceerd tot hun (vermeende) politieke voorkeur, en aan de hand daarvan word je aangevallen. Je deugt niet meer, omdat je iemand bijvalt die een andere mening heeft. En geloof me, het maakt daarvoor niet uit of je links of rechts bent, de persoonlijke aanvallen kunnen van beide kanten komen.

En weet je wat ik daar nog het meest bijzondere aan vindt? Dat mensen niet meer verder kijken dan iemands politieke mening. Iemand deugt niet meer omdat hij Groen Links stemt. Of iemand heeft afgedaan omdat ze een keer een mening van een PVV politicus verdedigde. Het gaat dan niet eens altijd zozeer om de mening zelf, maar om de partij, of richting die je ermee ondersteunt. Mensen worden afgerekend op een tweet of een facebook reactie.

Dat iemand ook een moeder is die altijd bijspringt op school zien we niet. Of een vrijwilliger op een voetbalclub. Of dat iemand in zijn vrije tijd taalmaatje is. Of demente ouderen bezoekt. Er is geen oog meer voor een persoon en alles wat erbij hoort. De wereld is op social media steeds meer ingedeeld in goed en slecht. En als iemand in het hokje “slecht” komt, dan kijken we niet meer verder. En zo komen we in Nederland vooral online, maar soms ook offline steeds meer tegenover elkaar te staan.

Maar er is meer dan politiek. Kijk eens verder dan een mening. Interesseer je eens in de personen aan de andere kant van je beeldscherm. Mensen zijn meer dan een politieke mening. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, om het met elkaar te kunnen vinden. Mijn verzoek voor 2020 aan jullie allemaal: Kijk verder dan politiek en probeer eens in gesprek te komen.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos