6 maart 2014

Meer werk creëren

PvdA wil de werkloosheid in Nederland aanpakken door productiebanen terug te halen naar Nederland, werkzoekenden te ondersteunen bij het starten van een bedrijf en door de 100.000 openstaande vacatures te vervullen. Dat staat in een actieplan dat PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer vandaag samen met lokale lijsttrekkers presenteert.

PvdA Harderwijk-Lijsttrekker Laurens de Kleine: “Iedereen heeft wel een buurman, vriend of familielid die werkloos is geworden. Hoewel Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden is de werkloosheid nog steeds veel te hoog. Daarom moeten we nu zowel landelijk als lokaal de handen uit de mouwen steken en werk maken van werk. Er moet ook goed worden samengewerkt met Match!, de publieke arbeidsbemiddelaar van onze Sociale Dienst Veluwerand.”

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er nog bijna 100.000 vacatures niet vervuld. De PvdA wil daarom in iedere regio een mobiliteitscentrum waar, met behulp van scholing, werkzoekenden gekoppeld worden aan een vacature. Ook wil de PvdA productiebanen die de afgelopen decennia zijn verdwenen terughalen naar Nederland. In de Verenigde Staten zijn er hierdoor tienduizenden banen bijgekomen. Daarnaast wil de PvdA nieuwe banen creëren door werkzoekenden te informeren over de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering, starterkrediet beschikbaar te stellen en te zorgen dat startende ondernemers worden bijgestaan door een deskundige.

In Harderwijk kan deze aanpak een extra impuls geven aan de bedrijventerreinen Lorentz II en Lorentz III. PvdA Harderwijk wil sociale ondernemingen gunstige voorwaarden bieden om zich in Harderwijk te vestigen. Bij sociale ondernemingen weegt het maatschappelijk belang zwaarder dan een zo hoog mogelijke winst. Een van de kenmerken van een sociale onderneming is het in dienst nemen en houden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het oog op de uitvoering van de Participatiewet, snijdt het mes daarmee aan twee kanten.

Het volledige actieplan kunt u hier downloaden.