6 december 2019

Met de feestdagen…

Twee weken geleden moest ik van Harderwijk naar Huissen v.v. en voor deze gelegenheid had ik Omroep Gelderland aangeklikt in de auto. Dat had een directe relatie met de verkeersdrukte rond Arnhem op dat tijdstip. Ik moest om 17.00 uur in Huissen zijn. Ik werd niet teleurgesteld, het was erg druk met een lange file.
Maar dat is niet wat me bij is gebleven van deze reis. Ik werd enkele malen, zowel op de heenreis als terugreis, getriggerd door een terugkerende reclameboodschap die als volgt begon “Met de feestdagen op komst blijkt dat de consumenten 5,1 % meer besteden…..”. Om verder te gaan in de trant van indien u ook wilt meeprofiteren, adverteer dan via Omroep Gelderland.
Omdat de snelheid van voortbewegen erg laag was, liet ik deze woorden nog eens goed op mij inwerken. De boodschap straalde uit alsof we met zijn allen de portemonnee gingen trekken in de laatste weken van het jaar. Geld genoeg immers! Althans dat was de suggestie van de boodschap.

Maar de werkelijkheid is een heel andere. Steeds meer mensen in ons land zijn eerder met de vraag bezig hoe van 5,1% minder rond te komen of nog erger. Voor hen is het zelfs niet vanzelfsprekend dat men het überhaupt nog kan rooien iedere maand.
Het initiatief van de Partij van de Arbeid om mensen kennis te laten maken met de bijna onmogelijke keuzes die de bewoners van het Beleefhuis moesten maken, confronteerde iedere bezoeker nog eens met die werkelijkheid voor een grote groep in onze samenleving.
En wat te denken van de noodzaak van de Voedselbank. In het debat van de gemeenteraad van Harderwijk is eigenlijk iedereen het erover eens dat deze niet nodig zou moeten zijn. Maar het tegendeel is waar, het aantal mensen dat er gebruik van moet maken stijgt alleen maar.
En er is nu iets bij gekomen, waarvoor ik aandacht vraag.

Sinds oktober van dit jaar is de stichting Leergeld Randmeren actief in Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde. Leergeld Randmeren is één van de meer dan 100 lokale stichtingen in Nederland. Dankzij de vier gemeentebesturen was deze start mogelijk. Ik mag als penningmeester deel uitmaken van het bestuur.
De stichting heeft als oogmerk sociale uitsluiting, zowel op school als in het sociaal maatschappelijk leven, van 4 tot 18 jarigen te voorkomen, daar waar alle andere voorliggende inkomensvoorzieningen, zoals regelingen van de gemeenten, zijn uitgeput. Daarbij wordt de regel gehanteerd dat alle gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsminimum een steuntje in de rug kunnen krijgen, als er geen andere voorzieningen meer zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar het feitelijk besteedbaar inkomen van een gezin, bijvoorbeeld bij schulden. Het kan gaan om de betaling van schoolactiviteiten, zwemlessen, een tweedehands fiets etc.
De stichting werkt met coördinatoren en intermediairs. De laatste groep bezoekt de aanvragers daadwerkelijk thuis. De intermediairs komen dus achter de voordeur. Dat is de specifieke aanpak van alle leergeldstichtingen. En ook zij zien hoe kinderen buiten de boot dreigen te vallen. Leergeld Randmeren werkt samen met Kinderhulp Nederland, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Jarige Job. U kunt meer informatie vinden op www.leergeldrandmeren.nl.

En nu ga ik terug naar de kop boven deze column. Ook uw kind verdient feestelijke dagen. Alle kinderen tellen mee. Schroom niet om u te melden. Arm zijn kan iedereen overkomen, maar kinderen mogen daarvan niet de dupe zijn. Zij verdienen een gelijke start. En laat daarmee ook de armoede stoppen in de volgende generaties.

Goede feestdagen!