21 februari 2019

Nepnieuws

Iets van alle dagen, maar nog nooit zo in de belangstelling als na de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Alles wat hem onwelgevallig is, wordt in zijn twitterberichten systematisch afgedaan als “fake news”. Ook al wijzen alle feiten in een andere richting. Als je maar blijft ontkennen, blijft verdraaien, dan weet niemand straks nog wat waar of niet waar is. Dat gebeurt niet alleen in Amerika. Poetin ontkent betrokkenheid bij de ramp op de MH 17 of bij de poging tot vergiftiging van Skripal. En Assad heeft nog nooit één gifbom gegooid. Wij allemaal voelen dat er wordt gelogen, maar het is nog een beetje ver-van-mijn-bed-show.  Het is nog zo ver bij ons vandaan.

Dat denken we. We leven immers in Nederland. Dat gebeurt toch niet hier. Nee, geen oorlogszuchtige taal. Geen moordpogingen, geen geweld tegen de mensheid. Nee dat gelukkig niet.

Maar wie goed kijkt wat er gebeurt in ons land, moet toch ook wel schrikken. En vooral van dit kabinet en de partijen die dit steunen. Eerst het drama van de dividendbelasting. Daar ga ik niet verder op in.

Veel meer zorgen maakte ik om het “halleluja” verhaal van de regering in januari dat maar liefst 96 procent van de Nederlanders erop vooruit zouden gaan. Het CPB bevestigde dat en het NIBUD beaamde dat ook. Dan komt het goed! Het werd er in geramd. Maar vele mensen zagen heel wat anders. Het klopte niet. Ook in onze situatie thuis klopte er niet zo veel van de NIBUD berekening. Wij klagen niet, wij hebben het goed, maar je wordt onzeker. Ben ik nu gek? Zijn die velen met mij nu gek?

Nee dus. Eind januari kwamen de eerste geluiden dat het niet zo was. De sterke stijging van de ziektekostenpremies, de effecten van de BTW verhoging op levensmiddelen van 6 naar 9 procent en in februari kwam de klap op de vuurpijl de stijging van de energieprijzen. We zijn dus gewoon bij de poot genomen door dit kabinet. We kunnen onze regering niet meer vertrouwen. Het is één grote luchtballon, één grote leugen. Niet meer kunnen geloven in je regering? In Nederland!

Wat doet dat met mensen? Als je niet meer weet wat je moet geloven. Als je eigen waarnemingen anders zijn dan wat er wordt beweerd. Als je dagelijks teksten in de kranten leest die niet kloppen. Als je merkt dat je niet meer kunt rondkomen. Daar wordt je onzeker van! En onzekerheid maakt mensen kwaad, bang, argwanend. Het leidt ook tot grotere tegenstellingen. We hoeven alleen maar te kijken naar de relatieve chaos in dat grote land aan de andere kant van de plas. Of in Rusland, of in Europa. Maar ook in Nederland.

Daarop moet een antwoord komen. Geen stralende glimlach van Rutte, geen show schoenen van De Jonge, geen valse beloften van Wiebes in Groningen en geen gekrakeel van Dijkhoff. Het moet ophouden.

Er moet weer vertrouwen komen, mensen moeten weer hoop hebben. Zekerheden kunnen helpen. Je kunt niet alle zekerheden geven: gezondheid, dood. Dat ligt niet in onze macht. Maar basiszekerheden als een woning , als inkomen, goed onderwijs en goede zorg zijn een recht. En alsjeblieft, stop met neoliberale valse beloften. Mensen moeten kunnen geloven in hun leiders. Geen nepnieuws meer. Dat zou de grootste zekerheid moeten zijn.

Rudi Tink, bevlogen lid PvdA