Onzekerheid

Door Wilco Bos op 29 december 2018

Nog een paar dagen, en dan is 2018 weer voorbij. Een bewogen jaar om op terug te kijken. Een jaar waarin het kerkasiel weer een begrip werd. In Den Haag zit een gezin al maanden opgesloten in een kerk, omdat ze uitgezet dreigen te worden. Volgens staatssecretaris Harbers volkomen logisch, omdat het rekken van procedures niet tot een verblijfsvergunning zou moeten leiden. Hij vergeet even te melden dat het de overheid was die eindeloos had gerekt, en in hoger beroep was gegaan toen de rechter vond dat dit gezin mocht blijven.

Maar de familie Tamrazyan is niet het enige gezin. Honderden kinderen dreigen uitgezet te worden naar landen die ze niet kennen. Regelmatig zelfs landen die door de overheid zelf gekwalificeerd worden als onveilig. Maar blijkbaar telt dat niet meer als het om uitzettingen gaat. Het gaat om kinderen die hier soms al tien jaar zijn en enkel Nederland kennen. Met dank aan het onvermogen van de Nederlandse overheid om een goede en snelle procedure te voeren. Een kinderpardon is hier dan ook de enige menselijke oplossing.

Voor mij was 2018 ook het eerste jaar in de gemeenteraad en dus een jaar vol nieuwe ervaringen. Weliswaar met een kleinere fractie, en in de oppositie, maar gelukkig met een mooi team en veel ervaring om ons heen. We hebben ons dit jaar in de raad sterk gemaakt voor meer sociale huurwoningen, ook in Harderweide en Waterfront. Het is gelukt om de minimaregelingen op de agenda te krijgen en de zoektocht naar een beter bijstandsbeleid. Ook voor een kleine fractie valt er genoeg te bereiken, en dat zal de komende jaren ook zeker gebeuren.

We gaan naar 2019. Een jaar vol onzekerheid wat voor ons ligt. In 2019 gaat het duidelijker worden wat de energietransitie voor ons allemaal gaat betekenen. De regering heeft al wel een inkijkje gegeven. Het lijkt erop alsof de grote bedrijven worden ontzien door het uitblijven van een CO2 heffing. Consumenten, maar ook het mkb, zien intussen de energierekening stijgen. In 2019 zien we steeds meer wat de gevolgen voor iedereen gaan worden. Ik houd mijn hart vast eerlijk gezegd.

Het is volgens mij niet alleen ontzettend belangrijk om met maatregelen te komen, maar minstens net zo belangrijk dat we het met zijn allen kunnen doen. En er daarmee voor te zorgen dat de huizen niet alleen worden aangepast voor de mensen die dat makkelijk kunnen betalen. 2019 wordt een jaar waarin we ervoor moeten gaan zorgen dat iedereen mee kan komen. In Nederland en ook in Harderwijk. Fijne jaarwisseling allemaal!

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos

Waar ben je naar op zoek?