3 november 2021

PvdA brengt maandverband initiatief naar politiek

Dit najaar is de 17-jarige scholier Marijn van den Berg op zijn school, het Christelijk College Nassau Veluwe, een initiatief begonnen om in de toiletgebouwen gratis maandverband te verstrekken aan scholieren die dit nodig hadden. De PvdA wil nu dat de gemeente een pilot begint om dit op meer scholen in Harderwijk mogelijk te maken.

Onderzoek op het CCNV liet zien dat er behoefte was aan een dergelijk initiatief. Toen de schooldirectie hier niet mee deed, besloot Marijn van den Berg het heft in eigen hand te nemen: “Ik zag dat er behoefte aan was, dus heb de school ingeschreven voor een actie die toen liep, onder andere vanuit een maandverbandmerk. Ik was best verrast toen op de eerste schooldag dit jaar twee grote dozen vol maandverband op school bezorgd werden. Deze heb ik toen bij alle damestoiletten laten leggen, want ik hoorde van veel vrienden dat maandverband vragen bij de receptie te veel ongemak oplevert. In de praktijk wordt het maandverband zowel gebruikt door leerlingen die vergeten zijn maandverband mee te nemen, als door leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen.”

Fractievoorzitter van de PvdA Wilco Bos vond het een mooi initiatief: “Ik hoorde dat dit kwam vanuit een scholier zelf. Echt een mooie manier om op een laagdrempelige manier in je eigen omgeving armoede te bestrijden! De pilot op het CCNV laat ook zien dat er echt behoefte aan is.” De PvdA wil het daarom ook breder trekken en vraagt de gemeente om samen met het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een pilot op te zetten om gratis maandverband aan leerlingen te verstrekken. Om dit te realiseren komt de PvdA volgende week met een voorstel bij de besluitvorming rond de begroting.