PvdA wil menselijke maat bij bijstandsuitkering

Door Wilco Bos op 19 december 2018

PvdA wil dat Harderwijk onderscheid gaat maken tussen bijstandsfraude en fouten zonder kwade opzet. Om dit te bereiken dient de partij deze week een motie in, samen met GemeenteBelang, Harderwijk Anders, GroenLinks en CDA.

Fractievoorzitter Wilco Bos: “Natuurlijk moet iemand die de gemeente voor duizenden euro’s oplicht worden aangepakt. Daar kan niemand tegen zijn. Maar er worden nu ook boetes uitgedeeld bij mensen die een week te laat informatie doorgeven. En met een bijstandsuitkering is het niet gemakkelijk om deze boetes te betalen. Daar willen we dan ook van af.”

In de groep bijstandsgerechtigden zitten ook laaggeletterden of mensen met een psychiatrische diagnose. Voor hen is een onbewuste fout snel gemaakt. Door inspiratie op te doen bij gemeentes die nu al experimenteren met regelluwe bijstand, hoopt de PvdA dat ook in Harderwijk de menselijke maat het uitgangspunt is bij bijstandsgerechtigden.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos

Waar ben je naar op zoek?