Door Max Ferwerda op 14 mei 2019

Regeldruk

Na een halfjaar ervaring in de dagelijkse politiek ben ik anders gaan aankijken tegen regeldruk. Vroeger riep ik nogal makkelijk “er zijn veel te veel regels”, maar nu zie ik dat regels een rol hebben. En dat regels schrappen of vereenvoudigen de bescherming van burgers kan verminderen of zelfs schaden. En dat wordt vooral bij bouwplannen heel zichtbaar en voelbaar. Want stel je wil iets gaan bouwen, een mooi appartementengebouw bijvoorbeeld. Goed plan toch, want veel vraag naar. Lekker de hoogte in ook. Ook een goed plan, want veel woningen op betrekkelijk weinig grond. En nog meer vraag, want mooi uitzicht. Lekker luxe ook, want dan kan je zo maar 4 ton vragen. Kortom, gaan met die banaan!

Maar stel, jij woont vlak bij dat nieuwe gebouw. Dan zie je dat waarschijnlijk heel anders. Niet te hoog, want dan kijkt iedereen in je tuin. En weg is je uitzicht. Genoeg parkeerplaatsen of zelfs een parkeerkelder, want anders staan de auto’s bij jou voor de deur. Niet te bont qua kleuren. Of juist wel. Of je bent woningzoekend en 4 ton is voor jou veel te veel, dan wil je graag een regel die zorgt dat er ook goedkopere woningen gebouwd worden en liefst ook een goede mix van koop en huur. En al die wensen en verwachtingen, die regel je… met regels.

En dus zal u merken dat de regels en de regeldruk helemaal niet afnemen. Ook al wordt dat graag door politici geroepen. Want om in het de wereld van bouwen te blijven. We willen ook welbevinden, welzijn, plezier en duurzaamheid in een woning vinden. En niet alleen maar een goed en veilig gebouwd huis. En wat te denken van levensloopbestendig, ik word ook een dagje ouder. Dus ik wil liever geen drempels, opstapjes, smalle trapjes, steile trapjes enzovoort. Hoppa, weer een regel.

Kortom, vanuit sociaaldemocratisch oogpunt, moet de wens “passende regeldruk” zijn. Ook al voelt dat niet goed, ook al zorgt dat voor ingewikkelde aanvraagprocedures, ook al wil je dat eigenlijk niet. Maar ja, als je dat niet wil, dan vrees ik dat de enige manier om dat te regelen… precies, een regel is.

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is fractievertegenwoordiger in de PvdA-fractie en doet samen met Laurens de Kleine de commissie Ruimte. Daarnaast was hij eerder penningmeester van de PvdA Harderwijk en Nunspeet en daarvoor secretaris van de PvdA Harderwijk en PvdA Veluwe. Ook was hij secretaris van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs, cursusleider bij de Vereniging Openbaar Onderwijs, penningmeester van

Meer over Max Ferwerda