Rode Bakfiets bij de eerste koopzondag

Door Wilco Bos op 3 december 2017

Foto: Stichting Centrummanagement

Deze zondag stond de Rode Bakfiets wel op een hele speciale plek: In de binnenstad bij de eerste Koopzondag! Dankzij ons initiatief zijn er op 3 en 24 december als proef koopzondagen in Harderwijk. En daar moesten we natuurlijk bij zijn. Eerst waren we om 12:00 door de winkeliers uitgenodigd om een lint door te knippen om de koopzondag te openen. Lijsttrekker Wilco Bos, Raadslid Laurens de Kleine en de beslissende stem Joop van der Veere hebben gezamenlijk het lint doorgeknipt.

Later op de middag stonden we met het PvdA-team en de Rode Bakfiets op de markt naast de ijsbaan. Wat een drukte was het daar! We hoorden van inwoners dat zelfs de Houtwalgarage vol was. En dat kon je ook zien op straat en in de winkels! De proef lijkt in ieder geval een succes te worden.

Fotograaf: Frits SparnaaijHoe vaak?
We hebben natuurlijk ook aan de bezoekers gevraagd wat ze van de koopzondag vonden, en hoe vaak er in Harderwijk eentje zou moeten zijn. Gezien het publiek is het logisch dat iedereen de proefkoopzondag een mooie start vond. Maar hoe vaak dit zou moeten plaatsvinden wisselde. De supermarkten mochten van de meeste mensen wel elke zondag open. Over de binnenstad werd getwijfeld. Sowieso rond de feestdagen en in de zomer als er veel toeristen zijn, daarbuiten werd vaak gedacht aan 1 of 2 keer per maand. En eigenlijk zouden ondernemers dat ook wel onderling kunnen regelen dachten veel mensen. Het liefst zien bezoekers de drukke koopzondagen ook gecombineerd worden met evenementen.

Harderwijk als regiostad
Wat opviel was dat we ook veel mensen van buiten Harderwijk hebben gesproken. Nijkerk, Putten, Ermelo, Elburg, Nunspeet, Zeewolde, Lelystad, de hele regio liep uit om de koopzondag mee te maken. Als tip kregen we dan ook mee om in de hele regio uit te dragen dat er een koopzondag is.

Fotograaf: Frits Sparnaaij

Verbeterpunten
Natuurlijk kan het altijd beter. Volgens inwoners mag het uiteinde van de Donkerstraat levendiger. Ook activiteiten op straat en leuke kraampjes kunnen helpen. Het winkelaanbod mag soms wat breder. Zo missen bezoekers wat meer exclusieve winkels, en ook kledingwinkels met meer aanbod in groter aanbod worden gemist. En natuurlijk aandacht voor gratis parkeren. Toevallig mag vandaag gratis worden geparkeerd in verband met een storing, maar dat kan ook vaker. Al met al vindt men Harderwijk een gezellige winkelstad!

Het was een geslaagde dag
Kortom, onze conclusie is dat het een geslaagde proefkoopzondag was. Hopelijk volgen er nog veel meer, allereerst op 24 december. De PvdA zal zich er na de verkiezingen sterk voor maken dat de koopzondag geen proef meer is, maar dat de winkeliers de vrijheid

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie. In de afgelopen periode was Wilco Bos is fractieopvolger. In deze functie heeft hij zich onder meer sterk gemaakt voor een koopzondag, het wegwerken van de wachtlijsten bij huurwoningen en meer aandacht voor verkeersveiligheid en heeft hij zich ingezet als vrijwilliger voor de voedselbank. Daarvoor was hij

Meer over Wilco Bos