Binnenstad

Maak werk van een bruisende binnenstad! De zomermarkten worden weer goed georganiseerd en druk bezocht. De koopzondagen worden druk bezocht, zowel door inwoners uit de regio als door toeristen. Het parkeerbeleid zorgt er voor dat bezoekers zich welkom voelen. Daar gaat de PvdA mee aan de slag.

Elk Hanze-evenement wordt ingezet om te promoten hoe mooi Harderwijk is en hoe belangrijk toerisme is voor de stad. Maar wat gebeurt er ondertussen in de stad? Zeker, het stadsstrand is een schitterende trekpleister en ligt bij mooi weer altijd vol. Er wordt niet voor niets gekeken naar uitbreiding. Maar de stad zelf? Daar kan nog wel het een en ander aan gebeuren.

Maak werk van een bruisende binnenstad
Begin dit jaar werd het centrummanagement opgeheven. Deze organisatie was de spil bij vele activiteiten in de binnenstad. Centrummanagement werd echter betaald uit reclamebelasting en het systeem om dit te innen bleek niet helemaal te kloppen. De gevolgen waren afgelopen zomer pijnlijk zichtbaar. Weinig evenementen voor het winkelend publiek, de zomermarkten waren een aanfluiting en op de sociale media kregen toeristen het advies dat ze beter naar Elburg of Ermelo konden gaan.

De gemeente moet eindelijk eens echt werk gaan maken van een bruisende binnenstad. Niet eindeloos rapporten aanvragen om ze in de la te leggen. Maar gewoon de straat op en aan de slag.

Geef de binnenstad de ruimte
De PvdA is voorstander van koopzondagen. Laat ondernemers zelf bedenken hoe ze deze willen inrichten. Een koopzondag in de binnenstad heeft vooral meerwaarde als de ondernemers ervoor zorgen dat er echt iets te beleven is voor Harderwijkers en bezoekers.

Het evenementenbeleid moet minder streng worden. De zomermarkten werkten niet, omdat er bijna niets was toegestaan. Hierdoor misten de zomermarkten uitstraling. De regels moeten ondersteunend zijn en de gemeente dient beter samen te werken met winkeliers, horecaondernemers en culturele instellingen om aansprekende evenementen mogelijk te maken.

Het is de vraag of het aantal vierkante meters aan winkeloppervlak nog in overeenstemming is met de behoefte. Het verkleinen van het winkelgebied, in combinatie met aantrekkelijke looproutes, kan de binnenstad gezond houden en aantrekkelijker maken. Aanlooproutes kunnen dan een andere functie en inrichting krijgen. Denk hierbij aan bewoning, maar ook bijvoorbeeld aan een tandartspraktijk.

Duidelijk parkeerbeleid en minder regels
De PvdA wil een helder parkeerbeleid, gericht op veel bezoekers in de binnenstad. De functies van parkeerterreinen moeten beter worden benut. Bijvoorbeeld met een blauwe zone voor kort parkeren bij de Vuldersbrink, zodat deze garage zich beter richt op supermarktbezoekers. Wij juichen initiatieven zoals twee uur gratis parkeren in de Houtwalgarage toe.

Ondernemen moet makkelijker worden. Ondernemers met innovatieve idee├źn lopen vaak tegen een wirwar van regels aan. De gemeente moet flexibeler met regels en bestemmingsplannen omgaan, zodat er minder panden leeg hoeven te staan en er meer ruimte komt voor nieuwe concepten.

Werk samen met vastgoedeigenaren.
Vastgoedeigenaren zijn belangrijke spelers in de winkelstraten. Zij bepalen de huurprijzen en kunnen het daarmee aantrekkelijk maken voor ondernemers om zich te vestigen. De gemeente kan het vestigingsklimaat aantrekkelijker maken door een helder parkeerbeleid en een prettig straatbeeld. Over aanpassingen van de winkelomgeving kunnen afspraken gemaakt worden met vastgoedeigenaren. Vastgoedeigenaren kunnen dan bewegen met de huurprijzen en het zo voor middenstanders gemakkelijker maken om zich te vestigen.

PvdA Harderwijk wil:

  • Een bruisende binnenstad met aansprekende evenementen.
  • Een soepeler parkeerbeleid.
  • Koopzondagen invoeren.
  • Minder regels voor ondernemers.
  • Initiatiefnemers de ruimte geven om nieuwe concepten in de binnenstad te ontwikkelen.