In mooie woorden kun je niet wonen

Door Wilco Bos op 11 januari 2022

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. En daarmee ook de mooie woorden van alle politieke partijen. De woningnood is een groot probleem in Harderwijk, en dus ook een onderwerp waar partijen beloften op zullen doen. Mooie woorden dus. En aangezien alle partijen beloven om de woningnood te bestrijden, lijkt dit een onderwerp waarover alle partijen het eens zijn. Maar is dit ook zo?

Om te kijken wat de mooie woorden nu echt waard zijn, is het goed om terug te kijken naar de afgelopen 4 jaar. Welke partijen hebben zich toen echt ingezet om meer betaalbare huurwoningen te realiseren? En hebben daarbij hun stevige beloften van vier jaar terug ingelost?

De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld meerdere voorstellen ingediend om in het Waterfront betaalbare huurwoningen te realiseren, ook door de PvdA. Want als je de woningnood echt op wilt lossen, moet je geen nieuwbouwwijken bouwen zonder sociale huur. Maar deze voorstellen werden keer op keer door de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en Harderwijk Anders tegengehouden. Tot vorig jaar. Toen hebben we samen met Harderwijk Anders een voorstel gedaan om toch sociale huur in het Waterfront te realiseren. Maar de rest van de coalitie bleef helaas tegen.

In Harderweide werd de sociale huur ook telkens vooruitgeschoven. Zelfs de vele miljoenen van de landelijke woningbouwimpuls werden in Harderwijk nauwelijks besteed aan sociale huur, terwijl dit in andere gemeenten wel gebeurde. Hier werd liever ingezet op koopwoningen en duurdere huur. Op het laatste moment lukte het gelukkig toch om, wederom samen met Harderwijk Anders, een meerderheid van de raad achter een voorstel te krijgen om 100 extra sociale huurwoningen in Harderweide te realiseren. Maar zelfs hier adviseerden de wethouders (het College) negatief over.

Kortom: Kies in maart verstandig, en ga voor een partij die zich inzet voor een Harderwijk waar voor iedereen een betaalbare woning is.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos