Door Max Ferwerda op 11 juni 2017

Partij van de ?

De Partij van de Arbeid, een naam die wellicht wel toe is aan verandering. Want soms moet dat. Om waar je voor staat kracht bij te zetten. Omdat het er tijd voor is. Omdat de oude naam sleets raakt. Om maar eens een sleets gezegde te gebruiken. 

In de tijd dat de Partij van de Arbeid ontstond uit drie democratische partijen (SDAP,VDB en CDU), was de naam goed gekozen. Want het woord arbeid stond voor “werkenden” en daar bedoelde men toen “met je handen” mee. Die handen bouwden Nederland op, die handen bedienden machines, die handen typten stukken en brieven en zij vormden de arbeidersklasse. En voor die klasse was zorg nodig, want eerlijk delen, dat gaat niet vanzelf. Toen niet en nu niet.

Natuurlijk, uitbuiting en verkommering komen veel minder voor. Niet omdat iedereen zo sociaal voelend is geworden, maar omdat we veel wetten en regels hebben gekregen die dat voorkomen. Veel daarvan hebben een PvdA achtergrond. Maar er zijn echt nog veel mensen die die regels maar wat graag aan de laars zouden lappen. En dat ook doen. Of die denken “ik kies voor eigenbelang”. Dus is er nog steeds een taak voor de Partij van de Arbeid, alleen is die verschoven van opkomen voor de arbeider naar opkomen voor de sociale wetten en regels. Want die wetten en regels zijn de arbeiders van 70 jaar geleden. Ze doen hun werk, maar zorgen niet zo goed voor zichzelf.

En wellicht is het dus, net als 70 jaar geleden, tijd voor een nieuwe naam. En wellicht ook wel een fusie. Want zijn wij niet bijna net zo groen en net zo links als GroenLinks. En geldt dat niet ook voor de SP. Maar er zijn ook grote verschillen, hoor ik u denken. Nou zoek maar eens op wat de verschillen waren tussen de partijen die de PvdA vormden. Of het CDA. Of GroenLinks. Ik weet het zeker, die waren veel groter. Dus in aansluiting op de column van Doris Goosen: tijd om over eigen schaduwen te springen. Op naar de Partij van de ? Tja, hoe moet die gaan heten. Dat is best een puzzel. Progressief Duurzaam, Progressief Sociale Partij, Sociaal Democratische Partij Nederland? Nou roept u maar, want zonder nieuwe naam, geen nieuw begin.

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is fractievertegenwoordiger in de PvdA-fractie en doet samen met Laurens de Kleine de commissie Ruimte. Daarnaast is hij penningmeester van de PvdA Harderwijk en Nunspeet en hij was eerder secretaris van de PvdA Harderwijk en PvdA Veluwe. Ook was hij secretaris van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs, cursusleider bij de Vereniging Openbaar Onderwijs, penningmeester

Meer over Max Ferwerda