Door Max Ferwerda op 13 februari 2020

Rechtse Hobby’s

Het is toch Linkse Hobby’s, zal u na het lezen van de titel wellicht denken. Klopt, dat wordt veel gebruikt binnen rechtse kringen als PvdA, GroenLinks, de SP of zelfs D66 en ChristenUnie een voorstel doen om iets te subsidiëren. Meestal gaat het dan om cultuur, armoede, woningnood, schuldensanering, kortom zaken waar veel mensen mee geholpen kunnen worden. Dat links klopt wel, maar hobby is wel heel erg denigrerend. Maar goed, ingeburgerde term, dus laten we eens kijken of er ook Rechtse Hobby’s zijn. Nou, die zijn er en ze vallen ook bepaald in een andere prijscategorie. De grootste klapper is de hypotheekrenteaftrek. Tuurlijk, ook voor Jan Modaal met een koopwoning. Maar de 14 miljard die jaarlijks wordt uitgekeerd komt voor meer dan de helft terecht bij Nederlanders met een inkomen van 2 x modaal, dus ruim 70 duizend euro per jaar. Zelf zeg ik liever 6 x bijstand, dan 2 x modaal! En hoe hoger je inkomen, hoe meer hypotheek je kan krijgen, hoe meer je kan aftrekken. En er is geen limiet. Niet qua bedrag en niet qua inkomen. En dit systeem heeft ook nog eens tot gevolg dat het de huizenprijzen opdrijft. Want je kan immers veel meer lenen dan zonder aftrek en dus komen duurdere huizen binnen bereik. En natuurlijk is het aantrekkelijker voor bouwers om mooie dure woningen te bouwen. Maar haal je de norm voor een hypotheek niet, dan wordt je veroordeeld tot de huurmarkt, waar de huurprijs vaak hoger is dan de hypotheek voor een vergelijkbaar huis. Want huurtoeslag, linkse hobby, komt niet in de buurt van hypotheekrenteaftrek, rechtse hobby. Mocht u denken “klopt dat wel”? Check dan de huizenprijzen in de grensstreek. In sommige plaatsen zelfs aan de andere kant van de straat, in België of Duitsland, zijn vergelijkbare huizen 30% goedkoper.

Maar er is nog meer gaande in subsidieland. Voor heel veel subsidies geldt dat er een maximaal bedrag beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor verduurzamen, inmiddels de hobby van links en rechts, voor asbest, voor cultuur, voor monumenten, enzovoort. Op zich niet onlogisch, zo’n maximum, maar ook hier zit een addertje onder het gras. Het aanvragen van zo’n subsidie is vaak erg complex, moet op een specifiek moment en bevat, als er overvraagd wordt, een loting of wie het eerst komt… En je moet het te subsidiëren werk eerst zelf betalen. En u snapt het al, dat gaat natuurlijk niet als je maar net rond kan komen. Of als al die regels lastig te doorgronden zijn. En daar begin je niet aan als de kans ook nog eens groot is dat je niks krijgt. En dus gaat ook hier het grootste deel van de pot naar de hoogste inkomens en de  grootste bedrijven Die vervolgens ook nog eens hun lasten zien dalen door de energiebesparing. Gelukkig wordt in veel Gemeenten gewerkt met of aan leningen die het mogelijk maken om met een beperkt inkomen toch mee te doen. Linkse hobby, zou je denken. En dat zou kloppen als daar een rente van minder dan 1% voor zou gelden. Nou mooi niet. Er moet immers wel wat verdiend worden. U weet wel, zo’n bekende rechtse hobby.

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is gepensioneerd na 6 jaar bij defensie en 38 jaar bij NS gewerkt te hebben. Maar stilzitten is er niet bij, want samen met echtgenote Irene bestiert Max een Bed&Breakfast in Hierden. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief in de kantine van VVOG, runt hij met dochter Ilse een paardenpension, en werkt hij

Meer over Max Ferwerda