15 maart 2021

Schriftelijke vragen sluiting dagbesteding WMO

Naar aanleiding van het schokkende bericht dat InteraktContour stopt met het aanbieden van dagbesteding voor inwoners met niet-aangeboren hersenletsel, en dat deze begeleiding hierdoor verdwijnt hebben  de fracties van PvdA en D66 de volgende vragen aan het College gesteld.

Geacht College,

Vandaag ontvingen wij het bericht dat InteraktContour stopt met het aanbieden van dagbesteding voor inwoners met niet-aangeboren hersenletsel. De locaties in Harderwijk en Ermelo sluiten per 1 juni. Na de sluiting van ’t Speulder in 2013 is dit weer een klap voor deze doelgroep. Uit navraag blijkt dat ook een groep zorgboerderijen niet meer hebben ingeschreven op de aanbesteding van de samenwerkende gemeenten Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Putten, Ermelo, Oldebroek en Zeewolde.

Het sluiten van de locaties in Harderwijk en Ermelo heeft direct gevolg voor 102 cliënten, waarvoor nog geen direct alternatief voorhanden is. InteraktContour geeft daarnaast aan dat er geen andere zorgpartij is met de benodigde specialistische kennis voor deze doelgroep met niet-aangeboren hersenletsel die via die zeven gemeenten een WMO-indicatie hebben. Hierdoor dreigt sociaal isolement voor deze cliënten.

Als oorzaak voor het stopzetten van deze zorg worden de nieuwe ‘knellende’ voorwaarden vanuit de zeven gemeenten genoemd, waardoor het niet mogelijk is om kwalitatieve en veilige zorg te blijven bieden. We hebben begrepen dat een tariefkorting van 25% onderdeel is van deze voorwaarden. Nu na Zorggroep Noordwest Veluwe weer een grote aanbieder wegvalt vanwege tarieven, maken onze fracties zich grote zorgen om de inkoopstrategie in het sociaal domein, ook bij toekomstige aanbestedingen (zoals bijvoorbeeld de inkoopstrategie Jeugdhulp), en de gevolgen die deze financiële sturing heeft voor de kwaliteit van de zorg. We hebben daarom de volgende vragen:

  1. Wat vindt het college van de ontwikkeling waarbij bestaande regionale gerenommeerde zorgaanbieders, die een goede kwaliteit van zorg leveren, binnen de nieuwe (financiële) voorwaarden geen kwalitatieve en veilige zorg kunnen leveren?
  2. Hoeveel bestaande aanbieders hebben niet meer ingeschreven door de nieuwe voorwaarden en hoeveel cliënten werden door deze aanbieders verzorgd?
  3. InteraktContour levert echt specialistische zorg. Zijn er ook andere aanbieders die voor inwoners van Harderwijk dezelfde specialistische zorg kan leveren?
  4. Heeft het College een alternatief voor de 102 cliënten die per 1 juni geen gebruik meer kunnen maken van de gesloten locaties en kan het College aantonen dat dit alternatief kwalitatief gelijkwaardig is?
  5. Waarom heeft het College gekozen om dezelfde zorg uit te vragen, met een tariefkorting van 25%? In hoeverre is hierbij de borging van kwaliteit ondervangen?
  6. Is het College het met ons eens dat een dergelijke bezuiniging zowel ten koste gaat van de uiteindelijke zorgmedewerkers (die minder betaald kunnen krijgen) als van de cliënten?
  7. Is het College bereid om dergelijke voorwaarden voor lopende en toekomstige aanbestedingen te heroverwegen, zeker als de kwaliteit hierdoor in het geding komt? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Namens de fracties van PvdA en D66

Wilco Bos                         Anke Buurman-Kuiper