Stel, je komt net na een lange dag uit je werk. Nog even snel langs de bakker voor een brood en dan lekker naar huis. Je komt aan bij de bakker. Er staan al een stuk of vijf mensen te wachten, dus je trekt een nummertje. Nummer 46. En de teller staat op 40. Even wachten dus. Nummer 41 komt, dan nummer 42. Ondertussen komen er ook nieuwe mensen de winkel in. Plots roept de bakker nummer 48 om. En dan nummer 43. En nummer 50. Je kijkt verbaasd om je heen. Hoe kan dat nou? De nieuwe klanten lopen inmiddels blij de winkel uit. Eén ervan heeft het laatste volkorenbrood bij zich. Dat brood had jij graag willen hebben.
Eindelijk ben je aan de beurt. Je vraagt aan de bakker wat dit nou is. Jij was toch eerder aan de beurt? Tja, zegt de bakker. Dat is een nieuw systeem, voor als het druk is. We loten nu regelmatig wie er als eerste geholpen mag worden. En die gaat dan voor de rij. En zo voelt het voor mensen alsof ze eerder geholpen worden.
Dit klinkt raar toch? En toch is dit wat er nu gebeurt met de wachtlijsten. Een deel van de woningen, vaak de goedkopere, wordt verloot. En daarvoor maakt het niet uit of je kort of lang op de wachtlijst staat. Als je wint ben je direct aan de beurt. En iedereen na je schuift een stapje op en wacht dus langer. Kortom: hoe meer er wordt geloot, hoe langer iedereen die niet wordt uitgeloot moet wachten. En voor de mensen die in het goedkoopste segment zoeken, is dit nog pijnlijker, want daar wordt het meeste geloot.
Komend voorjaar wordt de nieuwe huisvestingsverordening vastgesteld voor Harderwijk, Ermelo en Putten. Het concept is vorige maand vast behandeld in de raadscommissie Ruimte. Bijzonder punt: het percentage woningen wat verloot wordt gaat omhoog. Worden de wachtlijsten daarmee korter? Nee, ze voelen alleen korter voor de winnaars. En de verliezers? Die wachten maar wat langer. De PvdA fractie zal in ieder geval proberen om dit oneerlijke systeem eruit te krijgen, hopelijk wordt er bij de andere partijen, en in Ermelo en Putten net zo over gedacht.