Door Laurens de Kleine op 24 februari 2020

De Linkse lente hangt in de lucht…..!

Mijn vorige column ging over de terugkeer van de PvdA aan het front van de peilingen. In deze column probeer ik de kansen te duiden die links Nederland krijgen om nu eindelijk weer eens een factor van belang te worden.

Waar liggen de mogelijkheden en kansen voor links:

Bij de elementaire levensbehoeften en zekerheden voor mensen. Het gaat dan vooral om

  1. inkomenszekerheid voor iedereen (ZZP-ers, jongeren en ouderen met alleen een AOWtje hebben hierin extra aandacht nodig).
  2. Woonzekerheid is een andere. Het is en blijft te gek voor woorden dat mensen met een kleine beurs nog steeds jaren moeten wachten op een woning in de sociale sector.
  3. Het belang van een duurzame baan is groot. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek wordt nog steeds verwacht dat je werk hebt met een vast contract. En dat is al lang niet meer zo. Vast werk is niet meer zo zeker vergeleken met vroeger. Linkse politiek moeten hier hand in hand met vakbonden de strijd weer ouderwets aangaan.
  4. Verbeter de kansen voor vermindering werkdruk en een fatsoenlijk inkomen voor werkers in o.a. het onderwijs, de politie, de zorg.
  5. De zorg voor onze ouderen is naar een dieptepunt aan het glijden. Aanpassing en ga weer terug naar de menselijke maat en creëer weer mogelijkheden voor ouderenhuizen en bijzondere woonvormen voor oud en jong (Knarrenhof is een voorbeeld hoe het anders kan!)
  6. Duurzaamheid en allerlei energiemaatregelen mogen niet ten koste gaan van mensen met een smalle beurs.

Ik kan nog zo nog wel even doorgaan. Rechts Nederland maakt er een potje van. Steeds wordt er geknabbeld aan de zekerheden van mensen. Het linkse antwoord kan kort samengevat worden:

Zekerheid in de belangrijkste levensbehoeften van onze inwoners. Links moet weer werken aan solidariteit om de noodzakelijke zekerheid te kunnen bieden. De verschillen tussen rijk en arm worden groter (10% van de bevolking (elitegroep) heeft meer dan 61% van alle vermogen in handen).

Waar wat mij betreft meer aandacht aan mag worden geschonken is aan het graaien van een groep mensen in bijvoorbeeld bankwezen (de miljarden winsten komen van u en mij) en zorginstellingen (te gek voor woorden dat zij miljoenen in portefeuille moeten hebben voor slechte tijden).

Ook hier kan links een vuist maken. Terugdraaien van marktwerking in wat vroeger publieke sectoren heten (water, elektra, gas, zorg) is de uitdaging voor de komende jaren. Waar neo-liberalen denken dat door marktwerking de zorg beter zou worden of dat we een faire prijs betalen voor nutsvoorzieningen, is niets minder waar. De zorg wordt alleen maar duurder (een kleine groep rijken wordt er alleen maar beter van) en de energiekosten stijgen de pan uit. Minder markt en meer overheid zou niet verkeerd zijn.

Voor komende verkiezingen zou het niet verkeerd zijn dat links laat zien dat ze een antwoord hebben op rechts neo-liberaal beleid in Nederland. Maar dan wel zoveel als mogelijk met één mond.

Laurens de Kleine

Laurens de Kleine

Laurens de Kleine is geboren in Ermelo, 38 jaar samen met Henriette en heeft samen met haar twee 2 kinderen. Matthijs, een 24-jarige student Economische Geografie aan de Universiteit van Utrecht en Robin, een 21-jarige student Social Studies aan de Hogeschool van Utrecht. Laurens heeft in Driebergen zijn opleiding gevolgd aan Hogeschool (voorheen Sociale Academie)

Meer over Laurens de Kleine