De tijd zal leren of het tij kan keren

Door Max Ferwerda op 13 mei 2020

Ooit had Harderwijk een universiteit. Heel veel stelde het niet voor, het was vooral een bullenfabriek. Maar het heeft ons een Academiestraat opgeleverd. En een beroemde promovendus, die er een torentje aan overhield. En hoe mooi dat precies in die straat de bibliotheek gevestigd was, bomvol boeken waar je van alles uit kon leren. En dan zou je verwachten dat onze Gemeenteraadsleden daar ook veel van geleerd hebben. Maar soms denk je…soms verbaas je je. En dat was vorige week het geval. Want de oude bibliotheek met zijn nieuwe bestemming was aan de orde. En dan gebeurt er iets wat ik niet begrijp. Waarschijnlijk toch te weinig naar de bieb geweest.

De oude bieb moet een nieuwe bestemming krijgen. Voor het pand worden investeerders gezocht die een combinatie van wonen en sociale ontmoeting moeten aanbieden om een kans te maken. En dat heeft heel veel mooie plannen opgeleverd. Verschillende plannen ook. Met veel creativiteit, inventiviteit en bevlogenheid. De een biedt heel veel kansen voor huurders met een kleine beurs, de ander biedt ieder wat wils en van alles daar tussen. Ook de architectuur kent vele gezichten. En natuurlijk speelde duurzaamheid een rol. En geld. Want ook daar zijn de verschillen groot. Dus dat is nog moeilijk kiezen. Het College had een voorkeur, maar de Gemeenteraad heeft het laatste woord. En dus denk je, die nemen het woord. Die gaan eens flink discussiëren over de voors- en tegens van ieder plan. Die gaan op basis van hun partijfundament hun voorkeur uitspreken en verdedigen. Kortom, dat wordt een knetterend debat. En terecht, want het gaat om een belangrijke plek in de stad, om ruimte voor huurwoningen waar veel vraag naar is, om een plek voor sociale contacten. Dus zet die vergadering maar vet in je agenda!

Hoop dat u dat met potlood gedaan hebt, want pak het gum er maar bij. Helemaal geen debat, maar gewoon besluitvorming over het voorstel van het College om het plan van Stadsbouwmeesters de opdracht te gunnen. En eigenlijk zag je het al een beetje aankomen, maar ik zei al, te weinig naar de bieb geweest. Want in de Commissie vroegen alleen GroenLinks en de PvdA om een debat. De andere partijen wilden er in de fractie nog even over spreken of gingen zelf meteen voor besluitvorming. En zo wordt ons een knetterend debat onthouden, lijkt de race gelopen en worden alle inschrijvers bedankt.

En nou denkt u wellicht, Ja lekker, hij krijgt zijn zin niet, want een ander plan heeft zijn voorkeur. Nou, dus niet. Want ik vind het plan van Stadsbouwmeesters uiteindelijk ook het beste plan. Maar in onze eigen fractie waren we het al niet eens, dus dat zou tussen de partijen vast ook zo zijn geweest. En ik was razend benieuwd naar de meningen, de invalshoeken, de mogelijkheden. Een heel klein beetje licht is er nog wel in de tunnel, want partijen hebben natuurlijk nog de mogelijkheid van amendement en motie. Laten we het hopen en eigenlijk hoop ik ook op een stemverklaring van iedere partij.

De tijd zal leren of het tij kan keren Of wordt het toch “krijg allemaal ….”

Max Ferwerda

Max Ferwerda

Max Ferwerda is gepensioneerd na 6 jaar bij defensie en 38 jaar bij NS gewerkt te hebben. Maar stilzitten is er niet bij, want samen met echtgenote Irene bestiert Max een Bed&Breakfast in Hierden. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief in de kantine van VVOG, runt hij met dochter Ilse een paardenpension, en werkt hij

Meer over Max Ferwerda