Geen hoge afval naheffing meer in Harderwijk

Door Wilco Bos op 7 maart 2022

Het voorstel van de PvdA om een maximum in te stellen voor de naheffing bij de afvalstoffenheffing is in de gemeenteraad unaniem aangenomen. Deze naheffing was de afgelopen maanden al uitgebreid in het nieuws, omdat deze bijvoorbeeld voor ouderen die elke dag hun afval wegbrengen kon oplopen tot meer dan 500 euro. Alle partijen hadden voorafgaand aan de raadsvergadering het voorstel al medeondertekend.

De PvdA-fractie stelde al eerder schriftelijke vragen over de problemen met de naheffing voor inwoners die gebruik maken van een ondergrondse container. Hoewel de wethouder eerst in de media aangaf geen uitzondering te willen maken, bood hij later toch een opening voor maatwerk. Enkele weken geleden werd een voorstel om deze naheffing te voorkomen echter afgewezen, wegens juridische haken en ogen. De PvdA was hier niet door ontmoedigd en diende gisteren een vergelijkbaar voorstel in, waarmee de bezwaren werden ondervangen en de maximale naheffing op 208 euro wordt gezet. Hoewel het College nog steeds niet blij was met het voorstel, omdat hiermee de prijsprikkel volgens hen deels teniet wordt gedaan, ontraadde ze het voorstel niet.

Fractievoorzitter Wilco Bos: “Het was natuurlijk heel raar dat een inwoner met een rolcontainer automatisch een maximumbedrag heeft, en inwoners die een ondergrondse container moeten gebruiken niet. Je kunt een rolcontainer tenslotte niet vaker dan één keer in de twee weken aan de weg zetten. Wij hebben daarom voorgesteld om dat maximumbedrag ook te laten gelden voor inwoners met een ondergrondse container en zijn blij dat alle andere partijen dit voorstel ook hebben ondersteund. Hiermee is het schrikbeeld van een naheffing van meer dan 500 euro gelukkig verleden tijd.”

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos