PvdA en GroenLinks willen hoger minimumloon in Harderwijk

Door Wilco Bos op 15 februari 2023

Veel mensen, helaas ook in Harderwijk, leven op of onder de armoedegrens. Hieronder zijn ook de zogenoemde werkende armen. Eén van de oorzaken hiervan is dat het minimumloon niet meer toereikend is om van te leven. Maatschappelijke organisaties, waaronder de FNV, pleiten daarom voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. PvdA en GroenLinks willen daarom dat de gemeente Harderwijk hier actie op onderneemt.

“We denken bij armoede vaak aan mensen met een uitkering,” legt PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos uit, “maar door het lage minimumloon is het ook voor mensen die werken steeds vaker onmogelijk om rond te komen.” Samen met GroenLinks fractievoorzitter Wietske Hollanders heeft hij daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College. Met deze vragen willen de fracties erachter komen of de gemeente zelf een lager minimumloon dan 14 euro hanteert, en hoe dat zit bij organisaties waar de gemeente opdrachtgever voor is, zoals bedrijven die afval ophalen, schoonmaken, catering verzorgen en nog veel meer.

De fracties halen hun steun uit een onlangs aangenomen Europese richtlijn die zegt dat het minimumloon tenminste gelijk moet zijn aan 60% van het mediane inkomen, wat in Nederland neer zou komen op 14 euro per uur. Dit sluit tevens aan bij het maatschappelijke initiatief Voor14 van vakbond FNV. In de vragen roepen PvdA en GroenLinks het College op om zelf vast een minimumloon van 14 euro te hanteren. Daarnaast willen de partijen de inventarisatie gebruiken om ook het loon bij organisaties waar de gemeente contractuele afspraken mee heeft omhoog te krijgen.

Wilco Bos

Wilco Bos

Wilco Bos is fractievoorzitter van de PvdA fractie en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven is hij getrouwd met Karin, vader van twee kinderen en werkt hij als projectleider en adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. Wilco is actief als mantelzorger en heeft

Meer over Wilco Bos